Het rappe tempo waarin de ontwikkeling van autotech op dit moment zit gaat slachtoffers maken. Wij kunnen het als gewone mensen niet meer bijhouden, raken verward door al die piepjes, lichtjes en waarschuwingsstemmen en hebben steeds meer het gevoel dat de auto ons rijdt en niet andersom. Dat is natuurlijk ook ten dele waar, met snufjes als automatisch remmen in noodgevallen en het automatisch inparkeren en dergelijke.

Wat kan mijn auto?

De Amerikaanse overheid gaat daarom een campagne opstarten onder de naam (en dito website) mycardoeswhat.org. Het moet chauffeurs attent maken op alle tech die in de auto zit en hoe daarmee om te gaan. Nu al bieden autodealers in de VS cursussen aan voor degenen die een nieuwe auto kopen.

Maar naarmate de technologie vordert zal dat waarschijnlijk niet meer genoeg zijn, en wordt de omgang met technologie verplicht onderdeel van het rij-examen. Ondertussen moeten wij, oudjes, wellicht op herexamen omdat het binnenkort zo kan zijn dat we na het starten van de auto geen enkel idee meer hebben hoe vandaar verder te gaan.