Ook zou het afpakken van rijbewijzen van ruim 500 asociale bestuurders zijn stopgezet door administratieve chaos, meldt de NOS. Het CBR zou torenhoge kosten maken aan het inhuren van ict'ers om de dienstverlening op peil te houden.

'De weg kwijt'

Cees Lange, voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van het CBR, noemt de situatie "zeer zorgwekkend". Hij stelt dat het CBR "een zinkend schip is" en dat hij de situatie lang geleden al intern heeft aangekaart. Uiteindelijk heeft het CBR onder druk van minister Eurlings dit voorjaar accountantsbureau Ernst en Young een onderzoek laten doen naar de ict-problemen.

Het ict-falen is een van de oorzaken van het voorspelde verlies van bijna 8 miljoen euro dat het CBR in 2009 te verduren krijgt. Het eigen vermogen van de organisatie droogt in hoog tempo op.

Oude systemen vervangen

Bronnen binnen het CBR melden de NOS dat de organisatie relatief laat heeft besloten oude systemen te vervangen. Vervolgens is er bij de inhaalslag veel mis gegaan met de nieuwe systemen. Het CBR zegt dat de computerproblemen snel worden opgelost.

Onlangs werd bekend dat het CBR in 2010 de tarieven van proefexamens gelijk trekt met die van de echte examens. Het kost vanaf januari 94 euro, tot woede van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Die vindt dat het CBR zelf moet opdraaien voor de rekening van de eigen ict-problemen.