Het was de belangrijkste aanbeveling van het parlementaire onderzoek door de commissie Elias. Het BIT toetst alle ICT-projecten boven de 5 miljoen euro met tien basisregels. Een toetsingsbureau dat dus onrealistische plannen kan bijsturen of zelfs in een vroeg stadium stopzetten. Voldoet een plan niet, dan moet meteen de stekker eruit. Dit na jarenlange onthutsende ICT-blunders waarbij miljarden euro's over de balk zijn gegooid.

Sleutelposities

Juist dat moest worden voorkomen met het BIT. Eén van de waarschuwingen van Elias & co was om daarom geen externe consultants in te zetten op sleutelposities. Nu blijkt dat Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst de dagelijkse leiding van het 'onafhankelijke toetsingsbureau' in handen heeft gelegd van externe consultant van adviesbureau Deloitte, zo onthult NRC Handelsblad.

Het zou gaan om een zogeheten mantelovereenkomst, waarbij de overheid allerlei ICT-deskundigen aantrekt voor onder meer ICT-projecten die het BIT moet toetsen. Onder die vlag zijn nog twee consultants voor het BIT ingehuurd.

Lees ook: Overheids-ICT: zelfs het Kamerdebat faalt

Het bureauhoofd is voor zeker zes maanden ingehuurd en is belast met de opbouw van het bureau en inrichting van het team. "De bedoeling was dat een clubje gezaghebbende en onafhankelijke deskundigen gaten zou gaan schieten in slechte ICT-projecten. Nu heeft Blok het BIT gevuld met mensen die onderdeel en oorzaak zijn van de status quo", reageert Paul Ulenbelt, destijds één van Elias' commissieleden, tegenover de krant.

Meer weten? Bekijk het volledige ICTfaal dossier