Het zakentijdschrift Forbes dat de jaarlijkse rijkenlijst samenstelt, schat het vermogen van Gates op 46,5 miljard dollar. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen Gates nog voor 46,6 miljard dollar in de boeken stond.

Behalve de rijkste man op aarde is Gates sinds enige jaren ook de grootste filantroop. Hij wendt zijn vermogen onder meer aan voor inentingsprogramma's in derdewereldlanden. Gates is van plan 90 procent van zijn vermogen weg te geven.

Op de tweede plaats staat volgens Forbes meesterbelegger Warren Buffett met 44 miljard dollar (vorig jaar: 42,9 miljard dollar). Buffett – door bewonderaars liefkozend het 'orakel van Omaha' genoemd - is waarschijnlijk de succesvolste belegger uit de geschiedenis. Tijdens de dotcom-hype nam Buffett het – achteraf – wijze besluit om niet in internetaandelen te stappen.

Google

Buffett is behalve een succesvol belegger ook een belangrijke inspiratiebron voor de oprichters van Google, zo bleek vorig jaar bij de beursgang van het bedrijf. In het prospectus werd Buffett uitgebreid geciteerd.

De oprichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, hebben dit jaar een flinke sprong gemaakt op de Forbes-lijst. Vorig jaar stonden de twee met een geschat vermogen van 1 miljard dollar voor het eerst in de rijkenlijst. Dit jaar zijn Brin en Page dankzij de beursgang van Google bijna vijfhonderd plaatsen gestegen (naar plaats 55). Volgens Forbes zijn de twee 7,2 miljard dollar waard.

Brin en Page behoren daarmee tot een select gezelschap van 29 miljardairs die jonger zijn dan 40 jaar. De gemiddelde miljardair is 64 jaar oud. Een van de krasse knarren op de Forbes-lijst is de 67-jarige Patrick McGovern (plaats 321). McGovern is oprichter en eigenaar van IDG (uitgever van onder meer Webwereld). Forbes schat zijn vermogen op 2 miljard dollar.