De bedrijven die die in Nederland toegang bieden tot het Internet geloven niet dat de millennium-bug die oudere computersystemen bedreigt het wereldwijde netwerk fataal zal worden. De meeste systemen bij de providers draaien onder Unix, en dit besturingssysteem krijgt pas 38 jaar later de hik, aldus een inventarisatie in het tijdschrift Net.

Volgens Net baseert een Unix-computer zijn 'tijdsgevoel' op het aantal seconden dat is verstreken sinds 1 januari 1970. Omdat er een 32-bits structuur wordt gebruikt zijn de seconden op dinsdag 19 januari 2038 'op' – om precies te zijn om 04:14:08 uur.

Voor de Macintosh-computer begon de jaartelling op 1 januari 1904. In 2040 raken de lachende Macjes uitgeteld en wel op 6 februari om 06:28:15 uur.

Het Internet heeft geen echt probleem met de eeuwwisseling. De kans dat een gebruiker post krijgt van een eeuw oud acht technisch directeur Vergeer van bART klein. "Ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen. De Internet-gebruiker zal er niets van merken dat we de nieuwe eeuw ingaan. Net als alle andere providers hebben we onze software aangepast – als dat al moest gebeuren."

Uit een rondvraag van Net onder de providers in België en Nederland blijkt dat alle providers de nieuwste Pentium-systemen draaien of met Unix, en dat besturingssysteem heeft geen last van het jaar 2000.

Webmaster De Graaf van Internet Gateway in Rotterdam: "Wij draaien Windows NT op Pentium-servers. Nieuwe systemen en nieuwe software. Dubbel millenniumproof dus. De probelemen die zich kunnen voordoen bij de eeuwwisseling werden halverwege de jaren tachtig bekend. Het Internet is pas echt begonnen in de jaren negentig. Programmeurs hebben er dus rekening mee kunnen houden."

Om de surfer te garanderen dat hij na 1 januari 2000 nog kan inloggen heeft de vereniging van Internet-providers (NLIP) een speciale commissie in het leven. Vergeer van bART staat aan het hoofd van deze Security-commissie. Het enige probleem dat hij voorziet is een fout bij de DNS-server, de naam die het IP-adres geeft bij de domeinnaam van een webserver: "Wanneer een verzoek om een bepaalde webpagina binnenkomt wordt ook een datumcode meegestuurd. Als die niet in orde is zou je verzoek wel eens niet kunnen worden uitgevoerd."

Net staat uitgebreid stil bij het millenniumprobleem. Het maart-nummer ligt vanaf morgen in de bladenwinkel.