Functionarissen van de Japanse commissie die toezicht houdt op de handel hebben een bezoek gebracht aan de vestiging van Microsoft in Tokio. Ze hebben enkele documenten bekeken in verband met klachten over oneerlijke concurrentie.

Ook de Japanse monopoliebestrijders richten hun pijlen op de overeenkomsten, die afnemers van Windows 95 zouden dwingen om ook een versie van de Microsoft Internet Explorer op de harde schijf te installeren van iedere computer die in Japan aan de man wordt gebracht.

Verder maakt Tokio bezwaar tegen een pakket dat Microsoft op de Japanse markt aanbiedt: daarin zijn een tekstverwerker en een spreadsheet gebundeld tegen een aantrekkelijke prijs. De softwarereus zegt met de bundel een alternatief te bieden voor een soortgelijk pakket dat wordt aangeboden door de Japanse firma Just Systems. Microsoft noemt dit bedrijf de grootste software-onderneming van het land, "dat lange tijd een marktleider in deze categorie (kantoorapplicaties) is geweest." Door de bundel aan te bieden hebben consumenten in Japan meer keuzemogelijkheden gekregen, aldus Microsoft, en dat is toch steeds het oogmerk van de Japanse concurrentiewetgeving geweest.

Naast Japan en de federale overheid in de USA is Microsoft het doelwit van onderzoeken in zeven Amerikaanse staten en Europa.

Derde ronde

Het gerechtelijk touwtrekken in de Verenigde Staten heeft inmiddels al weer een aflevering achter de rug. Voor de federale rechtbank in Washington liet een getuige van het ministerie van justitie gisteren zien dat de Internet Explorer zonder moeite van een harddisk met Windows 95 kan worden verwijderd zonder dat de prestaties van de PC achteruitgaan.

"Ik krijg nergens de waarschuwing te zien dat de computer hierna niet meer zal functioneren", aldus getuige Weadock, schrijver van computerboeken en Windows 95-adviseur.

Microsoft heeft steeds gezegd dat de browser een integraal onderdeel vorm van het besturingssysteem en dat een PC 'kreupel' wordt als er software wordt gewist. Bij een de-installatie van IE blijft 97 % van alle bestanden achter op de PC: alleen de 'routewijzers' (vier manieren om IE te starten) worden verwijderd. Volgens het bedrijf is de eenvoudige verwijdering van IE daarom niet genoeg om te voldoen aan het vonnis van 11 december, waarin de rechtbank de onderneming dwong om Windows 95 aan te bieden zonder een gebundelde browser.

Het ministerie van justitie wil dat de rechter Microsoft een geldboete oplegt, omdat het bedrijf het vonnis aan zijn laars zou lappen. Microsoft weigert een nieuwe versie van Windows 95 te maken: afnemers een 'browser-vrij' besturingssysteem willen hebben moeten de browser zelf maar van de harddisk halen of genoegen nemen met de eerste versie van Windows 95 – die in augustus 1995 werd uitgebracht zonder Internet Explorer, maar ook zonder alle verbeteringen die Microsoft in de jaren daarop aan het besturingssysteem heeft aangebracht.

Peiling

Bill Gates en de zijnen kunnen in elk geval troost vinden in een opiniepeiling van het Amerikaaanse zakenblad Fortune. Daaruit blijkt dat 73 procent van de Amerikanen Microsoft als één van de beste bedrijven in de Verenigde Staten beschouwen. 56 Procent heeft bewondering voor Gates.

Zie ook eerdere berichten over het proces:

Snelrecht voor browser De zaak-M: weg met Lessig De zaak-M: volgend jaar verder Browserloos in Redmond Wapengekletter in de zaak-M Microsoft lacht om vonnis Bill versus Bill: 1 –1 Schoten voor de boeg De 'balkanisering' van Bill Geen IE 4.0, geen Windows Microsoft dubbel onder vuur Consumentenman spreekt banvloek uit