Ontwikkelaars beschuldigen Research in Motion (RIM) ervan dat het bedrijf niets doet tegen piraterij bij het indienen van applicaties in de BlackBerry-appwinkel. Dat is momenteel gemakkelijk uitvoerbaar, aangezien de Blackberry-maker zelf een tool aanbiedt voor het porten en daar ook een bonus van 100 dollar tegenover zet.

'Geen enkele controle'

Controleren of de ingediende app van de rechtmatige eigenaar komt gebeurt echter niet, zo klagen de ontwikkelaars. Zo vond één van hen zijn eigen app terug in BlackBerry App World voor drie keer de prijs die gevraagd wordt in de Android-winkel Google Play.

Het traject om hier vervolgens melding van te maken is volgens critici moeilijk gemaakt door RIM en achterhaald. De Blackberry-maker vraagt ontwikkelaars bij het melden van auteursrecht- en merknaamschending het sturen van een fax of e-mail met scan van een ondertekend document.

Onbevoegde kopieën

Ontwikkelaars adviseren een controle. “Als je je app gepubliceerd hebt op Google Play, wil je waarschijnlijk zo nu en dan wel de BlackBerry app-winkel doorzoeken voor onbevoegde kopieën, want RIM blijkt geen effectief proces te hebben voor het stoppen van het uploaden van piratenversies", schrijft één van hen op Reddit.

RIM beloofde eind december 70.000 apps bij de lancering van BlackBerry 10. Het is voor het voortbestaan van de kwakkelende fabrikant van groot belang dat zijn nieuwe reeks smartphones aanslaat. Het aanbod van voldoende apps is belangrijk voor het aantrekken van bedrijven en consumenten.