De opvolger van het ceo-duo Mike Lazaridis en Jim Balsillie is voormalig RIM-coo Thorsten Heins. Hij gaat het opvolgingsplan uitvoeren dat zijn voorgangers eerder hebben ingdiend bij de directieraad. Heins kondigt niet direct koerswijzigingen aan voor RIM.

Innovatiecommissie

Aandeelhouders roepen al geruime tijd om het opstappen van de twee ceo's. Lazaridis en Balsillie leggen naast hun ceo-schap ook hun functies neer als co-voorzitters van de directieraad. Lazaridis, die mede-oprichter is van RIM, wordt nu wel vice-voorzitter van de raad. Balsillie blijft aan als raadslid.

Verder krijgt Lazaridis het voorzitterschap van een nieuw opgerichte 'innovatiecommissie' bij de BlackBerry-maker. In die rol gaat hij hecht samenwerken met de nieuwe ceo om strategisch advies te geven, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. De gevallen smartphonemaker verkeert al enige tijd in zwaar weer door de populariteit van de iPhone én van Android-smartphones.

Koers vasthouden

De nieuwe ceo, die sinds december 2007 bij RIM werkt en sinds augustus 2011 coo is, lijkt in eerste instantie de koers van zijn voorgangers voort te zetten. Hij zegt dat RIM juist groot is geworden doordat Lazaridis en Balsilie consequent niet bereid zijn geweest om voordeel op de korte termijn vóór te laten gaan op voordeel op de langere termijn.

"Ik deel die filososie en ben erg opgewonden over de toekomst van het bedrijf", zegt hij in een persverklaring van gisteravond. Heins verwijst daarmee naar de aanstaande overstap van RIM's smartphones van het BlackBerry OS naar het nieuwe BlackBerry X, dat is gebaseerd op het realtime besturingssysteem QNX. RIM's PlayBook-tablet draait al op dat besturingssysteem, dat RIM heeft verkregen met de overname van QNX Software Systems.

RIM’s nieuwe ceo stelt zichzelf voor: