De aandelenkoers van de Canadese smartphonemaker is direct na de bekendmaking van de financiële resultaten al 11 procent gedaald. RIM heeft in het tweede kwartaal 475,6 miljoen dollar winst geboekt, wat een daling van 4 procent is vergeleken met een jaar eerder.

De voornaamste oorzaak is volgens het bedrijf de kostenpost van een recente patentenschikking. Dat is die met het bedrijf Visto, dat een patent heeft op datasynchronisatie via een netwerk. Het schikken daarvan kost RIM nu 112,8 miljoen dollar. De Blackberry-maker is al vaker doelwit geweest van patentaanklachten.

Strijd om de consumenten

De afgelopen tijd is RIM echter meer actief in de consumentenmarkt, waar het flinke concurrentie te verduren heeft van andere smartphones, zoals die van Apple en Palm. Co-ceo Jim Balsilie van RIM verklaart tegenover pers en analisten dat ruim 80 procent van de nieuwe Blackberry-gebruikers bestaat uit consumenten. "Er is geen twijfel over: de smartphone is nu voor de massa."

Toch laat RIM weten dat het voor het lopende kwartaal minder zal presteren dan wat financieel analisten verwachten. Het voorspelt een omzet tussen de 3,6 en 3,85 miljard dollar te halen. Analisten hadden al voorspellingen voor 3,95 miljard afgegeven. Ook het aantal verkochte toestellen lag onder de verwachtingen van Wall Street.

Wel omzetgroei

De omzet is in het nu gerapporteerde tweede kwartaal wel toegenomen. RIM boekt 3,53 miljard dollar omzet. Dat is een stijging van maar liefst 37 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden echter meer verwacht: 3,63 miljard dollar.