Op de BlackBerry Developer Conference presenteerde de smartphonemaker een aantal nieuwe api's, ontwikkeltools waarmee externe ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen voor de BlackBerry App World. Een daarvan is push notificaties voor externe apps, en betere mogelijkheden om reclames in applicaties te stoppen.

Ook biedt Research In Motion (RIM) developers betere ondersteuning voor lokatiegebaseerde diensten. Als gps faalt, dan zal de BlackBerry de positie bepalen op basis van de afstand tot telefoonmasten. Ook kan de telefoon bepalen hoe lang een reis duurt, handig voor navigatie-apps. De meeste van de api's worden in de eerste helft van 2010 beschikbaar gesteld.

Achterstand op iPhone

De BlackBerry loopt op applicatiegebied inmiddels enorm achter op de iPhone en Android. Waar Apple 100.000 apps heeft, en Android 12.000, staan er in de BlackBerry App World slechts rond de 2000 apps.

Tegelijk kondigt RIM aan dat vanaf 2010 PayPal niet langer de exclusieve betaalmethode is in BlackBerry App World. Klanten kunnen er dan voor kiezen om de rekening via de carrier te betalen. Developers kunnen op die manier ook betalingen binnen apps mogelijk maken, bijvoorbeeld voor een nieuw level in een game.

Flash

Tenslotte maakt RIM een deal bekend met Adobe. Vanaf 2010 kunnen developers Flash-applicaties maken voor de BlackBerry. Eerder werd al bekend dat de nieuwe Flash Player 10.1 zal draaien op zowat alle smartphoneplatform, behalve de iPhone.