Celestica Inc. stopt nog voor het einde van dit jaar met het produceren voor Research in Motion (RIM). De in Toronto gevestigde fabrikant is al jarenlang een grote contractpartner van RIM bij het bouwen van mobiele apparaten zoals de BlackBerry Bold-- en Curvemodellen voor de Noord-Amerikaanse markt.

Grote leverancier

Volgens de Chicago Tribune is Celestica zelfs één van de vier grote leveranciers van RIM, samen met Flextronics International, Jabil Circuit en Quanta Computer, bekend van de geflopte PlayBook-tablet. Andersom betekende RIM voor Celestica 19 procent van de omzet. De fabrikant ziet deze omzet dan ook dalen met tientallen miljoenen, meldt The Inquirer.

Het einde van de samenwerking kan natuurlijk niet los worden gezien van de zware bezuinigingen bij RIM. Eind mei werden er massaontslagen aangekondigd en nog geen dag later bleek dat er voor een miljard dollar aan BlackBerry's in magazijnen liggen die het bedrijf aan de straatstenen niet kwijt kan. Het noodweer waarin RIM zit, koste ook diverse CEO's de kop.

Uit het slop

Toch is er hoop voor het Canadese bedrijf, dat zijn pijlen heeft gericht op een nieuwe lijn smartphones. Besturingssysteem BlackBerry 10, waarvan media mei de eerste beelden opdoken, moet het bedrijf weer uit het slop trekken. Nog dit jaar komt het nieuwe besturingssysteem op de markt, waarschijnlijk gepaard met een nieuwe lijn mobiele apparaten.

Ondertussen komt RIM wel steeds meer onder vuur te liggen. Vandaag maakte Samsung bekend dat het bedrijf zich serieus gaat richten op de zakelijke markt. Dat is een openlijke aanval op de BlackBerry-maker, waarbij Samsung zelfs een inruilcampagne is gestart.