Met WebWorks, in essentie een nieuwe versie van Research in Motion's (RIM) widgetplatform, wil de BlackBerry-fabrikant ontwikkelaars aansporen meer applicaties te ontwikkelen voor zijn smartphones en de PlayBook-tablet. Vorige week donderdag benadrukte het bedrijf dat WebWorks veel meer is dan alleen een manier om kleine widgets met weinig functionaliteiten te publiceren.

"Een WebWorks-applicatie is een complete applicatie. Het heeft volledige toegang tot alle 'native' methoden van het apparaat, iclusief alle data en alle diensten", aldus Christopher Smith, senior director research en development van het BlackBerry Development Platform tegen PCWorld. Ook de beveiliging werkt net zoals bij de eigen (native) applicaties.

Webkit engine

WebWorks maakt gebruik van de WebKit rendering engine en werd vorig jaar september gepresenteerd tijdens de BlackBerry Developer Conference in San Francisco. De software is open source en beschikbaar gemaakt via GitHub. Het is ook de eerste ontwikkelomgeving waarmee ontwikkelaars tegelijkertijd kunnen ontwikkelen voor BlackBerry en PlayBook, de tablet van RIM die in maart op de markt moet komen. Vorige maand werd een beta-versie van de WebWorks SDK (software development kit) voor het Tablet OS vrijgegeven (Windows/Mac).

"Onder de motorkap verpakken we de Web engine in een native container", legt Smith uit. Voor BlackBerry smartphones wordt gebruik gemaakt van Java en voor de PlayBook wordt gebruik gemaakt van Adobe Flash en Air.

Veelgebruikte programmeertalen

WebWorks stelt developers in staat gebruik te maken van programmeertalen als HTML5, CSS en JavaScript, wat resulteert in veelzijdiger applicaties dan typische web apps, aldus Jeff jackson, senior vice president software bij RIM tegen PCWorld. Volgens hem is het moeilijk om het verschil te zien tussen webapplicaties en native applicaties. Tijdens het evenement werden multimedia-applicaties gedemonstreerd op de PlayBook die volledig met CSS zijn geschreven.

RIM biedt WebWorks aan naast het reguliere, native Java-ontwikkelplatform voor BlackBerry. Het bedrijf merkt dat er onder ontwikkelaars weinig animo is om voor ieder nieuw mobiel besturingssysteem een nieuwe programmeertaal te leren, aldus Smith. Web-applicaties zouden daarom een goede middenweg zijn.

Achterstand op concurrentie

Het gebruik van op het web gebaseerde technieken is een slimme strategie van RIM, vindt IDC analist Will Stofega. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat RIM dezelfde aandacht gaat krijgen die ontwikkelaars wel geven aan iPhone en Android-platforms. Door in te zetten op web apps wordt de drempel verlaagd om ook te ontwikkelen voor BlackBerry en PlayBook.

Op dit moment staan er meer dan 19.000 applicaties in BlackBerry App World winkel en tot nu toe zijn er ongeveer 35 miljoen gebruikers die een applicatie hebben gedownload en per dag worden er 2 miljoen gedownload. Dat staat in schril contrast met de App Store van Apple waar 300.000 apps in staan en met de Android Market, waar volgens AndroLib zo'n 240.000 apps in staan. Onlangs brak de App Store door de barrière van 10 miljard downloads. De Android Market zou ongeveer 3,2 miljard downloads hebben verwerkt.

Een voorbeeld van een WebWorks app