De beslissing is een tegenslag voor de softwaregigant, die nu een aantal grote rivalen tegenover zich ziet in de rechtbank.

In 2004 werd Microsoft door de Europese Commissie veroordeeld tot het betalen van een boete van 497 miljoen euro, omdat het bedrijf z'n dominante positie in de softwaremarkt zou hebben misbruikt.

Naast de boete die de Commissie oplegde, moet Microsoft z'n manier van werken veranderen, zodat in de toekomst wel aan de voorwaarden van de Europese antitrustwet kon worden voldaan.

Opzettelijke tegenwerking

Hoewel Microsoft van mening is dat het alles in het werk heeft gesteld om deze veranderingen te realiseren, beschuldigt de Europese Commissie het bedrijf ervan dat er juist opzettelijk is tegengewerkt en dat er allerlei vertragingstechnieken zijn toegepast. Eerder dreigde de Commissie al met het opleggen van extra boetes, een stap die het uiteindelijk ook daadwerkelijk heeft genomen.

Want bovenop de 497 miljoen euro kwam in februari jaar bijna 1 miljard euro boete. Microsoft is hiertegen in mei in beroep gegaan, omdat het bedrijf van mening is dat de extra boetes onterecht zijn opgelegd. De oorspronkelijke boete wil het bedrijf daarentegen wel betalen.

Steun voor de EC

In recente uitspraak heeft het Europese Hof van Jusitie besloten dat IBM, Oracle en Red Hat ter zitting hun steun aan de antitrustbesluiten van de Commissie mogen betuigen, meldt de IDG Nieuwsdienst.

Naast Oracle, IBM en Red Hat zullen ook The Free Software Foundation Europe, het open source Samba Team, the Software and Information Industry Association (SIIA) en the European Committee for Interoperable Systems (ECIS) de Brusselse boetes tegen Microsoft verdedigen.

Microsoft op zijn beurt zal worden gesteund door de Association of Competitive Technology (ACT) en the Computing Technology Industry Association (CompTIA).