Concurrenten van Google hebben totaal geen vertrouwen dat de door de zoekgigant voorgestelde maatregelen enig effect hebben. Vorige week diende Google een schikkingsvoorstel in bij eurocommissaris Joaquín Almunia om antitrustboetes te ontlopen. Google belooft de komende vijf jaar verwijzingen naar zijn eigen diensten in de zoekresultaten duidelijk te labelen. Daarnaast zal het links naar concurrerende verticale zoekmachines prominenter tonen.

De voorstellen worden de komende tijd getest, maar rivalen weten nu al dat het niet gaat werken. Sterker nog, de situatie kan er zelfs slechter op worden, aldus David Wood van ICOMP, de lobbyclub met Google-concurrenten, waaronder Microsoft.

Google innig met Almunia

Shivaun Raff, ceo van Foundem, een van de eerste klagers tegen Google, is ook meer dan sceptisch. “De voorstellen zoals die in de media worden beschreven dit weekend klinken als muziek in de oren van Google. Op het eerste gezicht leest het meer als een samenvatting van Google's eigen plannen dan als een waarachtige poging om de zorgen van de Commissie over zoekmanipulatie op te lossen", aldus Raff tegen de IDG Nieuwsdienst.

De rivalen hekelen ook de innige relatie die Google heeft opgebouwd met Almunia. Dit geeft Google een informatievoorsprong. Ze vrezen dat hun commentaar op het voorstel bij het directoraat mededinging in een la belandt, schrijft The Register.