Een dierenwelzijnsorganisatie in San Francisco kreeg deze week te maken met een kleine PR-ramp toen Business Insider melding maakte van de inzet van een robot. De organisatie gebruikte Knightscope, de bewakingsrobot die nogal eens wordt vergeleken met een Dalek vanwege zijn pilaarvormige uiterlijk, om rond te rijden op de campus en potentiële dieven te detecteren.

De robot gaf dat netjes door aan zijn menselijke bazen. Volgens de organisatie zijn robots onderdeel van het beveiligingsteam van de toekomst, maar de organisatie had niet gerekend op de ophef die deze week volgde.

De ruzie kwam deels doordat de robot door de politie werd gesommeerd op de stoep te blijven, maar dat was niet altijd een optie omdat hij om daklozententjes heen moest rijden. Het kwam al een keer tot een treffen tussen de robot en zwervers die de mechanische bewaker aanvielen en hem verblindden door saus over zijn sensors te gooien.

Het gebrek aan meeleven van de dierenorganisatie door de inzet van de ruwe robot werd ze niet in dank afgenomen. De PR-ramp die volgde, pakte nadelig uit voor de organisatie en de robot. Nadat het verhaal deze week viral ging, werden werknemers bedreigd en het gebouw gevandaliseerd. Volgens de organisatie was al besloten de robot van de straat te halen.