Pheme wordt eerst ontwikkeld voor journalisten, die hiermee de nooit aflatende stroom van geruchten, hoaxen en andere flauwekul die de sociale media bevuilen kunnen wegfilteren.

De onderzoekers verdelen de leugenachtige berichten in vier categorieën; speculatieve, controversiële en onbewust onjuiste berichten, en die bewust desinformatie verspreiden. Om te weten wat waar en onwaar is maakt Pheme onder meer gebruik van bronnen zoals gezaghebbende journalisten en media, ooggetuigen en experts.

Niet alleen berichten op Twitter en Facebook wordt onderzocht, maar ook die op gezondheidsforums. Hiermee kunnen bijvoorbeeld angstverhalen over vaccinaties wordt getackeld zeggen de onderzoekers.

BlackBerry-rellen

Het idee om een leugendetector voor sociale media te ontwikkelen ontstond na afloop van de Engelse rellen van 2011, ook wel de BlackBerry-rellen genoemd. Politie en hulpverleners hadden moeite om alle berichten op de verscheidende sociale media op waarde te schatten.

Pheme wordt ontwikkeld aan de Universiteit van Sheffield. De onderzoekers uit Sheffield werken samen met vier bedrijven en vier andere universiteiten, waaronder twee niet-Britse, die van Saarland en een in Wenen.