"Een schaakcomputer is het ook gelukt om Kasparov te verslaan. Dus uiteindelijk zal het ons ook met voetbal lukken", aldus een van de deelnemers aan de RoboCup-competitie tegenover de nieuwssite van MSNBC.

Vorige week vond voor de vijfde keer de RoboCup-competitie plaats. De competitie dient als afsluiting van een jaarlijkse conferentie over kunstmatige intelligentie die in Seattle wordt gehouden.

Teams van robothonden nemen het op het voetbalveld tegen elkaar op. Onderzoekers van universiteiten en bedrijven hebben maandenlang geprogrammeerd om de Aibo-honden klaar te stomen voor een competitie van een week. Tijdens de wedstrijd mogen de ontwikkelaars niet ingrijpen. De robothonden zijn op zichzelf aangewezen vanaf het moment dat het fluitje gaat.

Dat gaat niet altijd goed. Zo stond de keeper van het team van de Carnegie Mellon universiteit tijdens de halve finale gedurende de hele wedstrijd met zijn rug naar het veld. Een fout in de software, zo bleek. "We hebben vervolgens een nacht doorgehaald om de software voor de keeper te herschrijven", aldus een van de programmeurs.

Ondanks de falende keeper wist het team van de Carnegie Mellon universiteit toch door te dringen tot de finale. Daar moest het elftal, dat eerder in het toernooi nog verscheidene wedstrijden met dubbele cijfers won, het afleggen tegen een team uit Australië. Dankzij het goede samenspel – de Australische robothonden konden dankzij geluid met elkaar communiceren – won het team uit New South Wales met 9-1.