De opmars van de robot zou na het vernietigen van arbeidersbanen nu ook de comfortabele positie van de middenklasse bedreigen, roepen het MIT en andere doomprofessoren (van onder meer Oxford) al jaren. Binnen enkele jaren draaien we allemaal duimen achter de rhododendrons in onze VINEX-tuin, zo is het beeld. Onzin, vindt Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING Bank.

Robotisering is goed voor Nederland

Robotisering zorgt voor productieverhoging en daardoor wordt Nederland opgestuwd in de vaart der economisch welvarende volkeren, zegt Blom. Onze concurrentiepositie wordt ermee immers verbeterd, zegt ze in een artikel in Het Financieele Dagblad vandaag. Ze reageert ermee op allerhande doemscenario's.

10 door robots ingepikte banen

Dit zijn tien doorbraken in computertechnologie die verstrekkende consequenties hebben. Waren het in de animatieserie Southpark nog de mensen van de toekomst die met de banen aan de haal gingen, in realiteit nemen de robots nu al letterlijk ons werk uit handen.

"De angst voor banenverlies is net zo oud als technologische vernieuwing zelf", zegt Blom in de krant. Ze haalt de grote econoom Keynes aan, die in de jaren dertig van de vorige eeuw al voorspelde dat door de technologische vooruitgang banen zouden verdwijnen. "Dat is niet uitgekomen."

Game-industrie is een goed voorbeeld

Volgens Blom levert nieuwe technologie ook nieuwe werkgelegenheid op. Zoals in de game-industrie. "Wie had dat dertig jaar geleden kunnen voorspellen? De menselijke fantasie is blijkbaar niet groot genoeg om te bedenken wat we straks voor werk zullen doen."

Nederland heeft een voorsprong op de rest van Europa in technologische innovatie, zegt Blom. "We moeten de robot zien als metgezel."