Dat vindt Federico Pistono, schrijver van het boek “Robots will steal our Job, but that’s OK”. Op het evenement IT Innovation Day op 19 september spreekt Pistono over een toekomst waarin de mens minder tot geheel niet nodig is als arbeider, als werkende. Dat maakt ongelukkig, immers een leven zonder arbeid maakt doelloos. En dus is het zaak nieuwe doelen te vinden.

Pistono gaat in op hoe we een ineenstorting van het systeem kunnen voorkomen en hoe we gelukkig kunnen zijn binnen deze nieuwe maatschappij. Een maatschappij waarin miljoenen chauffeurs, bouwvakkers en anderen overbodig worden. Een maatschappij die zich moet instellen op een werkloosheidpercentage van 30 tot 40 procent. Zonder oplossing zal de economie in elkaar storten. Onrust, rellen en een brede ontevredenheid woekert zich door de straten.

'Een radicale revolutie nodig'

“Om dat het hoofd te bieden moeten we nu al denken aan oplossingen voor dit probleem”, zegt Pistono. Hoe richten we ons leven in, wat is onze rol in de maatschappij, ons doel, onze prioriteiten en motivatie? Onze sociaal systeem heeft een radicale revolutie nodig.” De huidige samenleving is gericht op constante economische groei, die niet alleen schadelijk is voor de ecologie maar ook de kwaliteit van ons leven vermindert, zegt Pistono.

Hoe zie jij de toekomst? Worden we werkloos, ontevreden en ongelukkig? Geef je mening in de comments.
Federico Pistono is een van de sprekers op IT Innovation Day, het evenement over IT en innovatie op 19 september in Amersfoort. Meer weten? Volg IT Innovation Day op Facebook en maak kans op een t-shirt van Webwereld!