Computeralgoritmen zorgen voor nieuwe goocheltrucs die slim uit te voeren zijn en de toekijker in grote bewondering en verwarring achterlaten. De algoritmen kunnen bijvoorbeeld met een grote nauwkeurigheid voorspellen welke kaart wordt gepakt uit een gesloten dek speelkaarten. Zoals op deze video:

Een andere truc is de raadsel De Twaalf Magiërs van Osiris, een magische puzzel dat zijn principe heeft afgeleid van simulated annealing algoritme dat wordt gebruikt in gecompliceerde computerberekeningen zoals het handelsreizigersprobleem, schrijft Wired. Dat probleem is in deze video te zien:

Overigens, zo stelt Wired, hoeven illusionisten en goochelaars nog niet bang te zijn voor hun baantje, tenminste, als ze een beetje kwaliteit leveren. Volgens Howard Williams, een student aan de Queen Mary University in Londen en een van de initiatoren van het experiment, kan een robot dan wel de trucs doen, er is een mens nodig om er magie van te maken. "Zonder de menselijke inbreng heeft de truc niet dezelfde impact."