Het verlies is vooral opgelopen door twee recente aankopen: Actra en Kiva Software. Als de kosten van deze twee overnames uit de boeken worden gelaten noteert Netscape een verlies van 'maar' 14 tot 18 miljoen dollar in het laatste kwartaal. De omzet schommelt tussen de 125 en 130 miljoen dollar tegen 115 miljoen in het vierde kwartaal van 1996.

De teleurstellende cijfers (op Wall Street zakte de koers van aandelen Netscape gisteren met 20 procent) zijn een gevolg van de gulle hand van Microsoft, dat zijn browser gratis weggeeft. Haalde Netscape in het vierde kwartaal van 1996 nog 50 miljoen dollar binnen met de verkoop van licenties voor zijn browser, een jaar later zijn de inkomsten gedaald naar 17 miljoen dollar. Maar het is niet de enige reden voor de rode cijfers.

Netscape heeft dit jaar zijn koers verlegd van browsers-voor-de-eindgebruiker naar de verkoop van bedrijfssystemen voor boodschappenverkeer en elektronische handel. Daarmee heeft het bedrijf volgens analisten een bron verloren voor snelle inkomsten – de verkoop van licenties voor Navigator en Communicator. De verkoop van software aan ondernemingen levert hogere inkomsten op, maar het kost meer tijd om zulke systemen aan de man te brengen en te installeren. De resultaten – in klinkende munt – laten dus langer op zich wachten.

Zona Research, een onderzoeksbureau in Redwood (USA), spreekt van angstige tijden voor Netscape. Maar de producten van het bedrijf zijn sterk, in het bijzonder zijn SuiteSpot-server en van Kiva overgenomen software voor het afwikkelen van financiële transacties. Deze applicaties bieden robuuste schaalbaarheid, aldus Vern Keenan van Zona. Op de lange termijn dreigt er wel concurrentie van Windows NT 5.0, al hoewel de upgrade van de serversoftware van Microsoft mogelijk pas in 1999 op de markt komt.

Netscape blijkt vooral slecht te scoren in Europa en Azië: deze regio's leverden het bedrijf maar 7 miljoen dollar aan inkomsten op. De definitieve cijfers voor het vierde kwartaal maakt de onderneming in Mountain View (Californië) eind deze maand bekend.