Want in navolging van Nederland, Duitsland en België duiken nu ook de privacytoezichthouders van Frankrijk, Spanje en Italië op Facebook, meldt The Wall Street Journal. Centrale vraag? Wat doet Facebook allemaal met het koppelen van gebruikersdata tussen het sociale netwerk zelf en dochterbedrijven zoals WhatsApp en Instagram? En hoe zit het met het tracken van gebruikers via de Like-knop over het verdere web?

Verschuilen achter Ierland

De groeiende roedel waakhonden is opmerkelijk: jarenlang heeft Facebook zich juridisch kunnen verschuilen achter de soepele privacywetten van Ierland. Maar naar goed Duits voorbeeld wordt het mogelijk in meer Europese landen onrustig. Op de achtergrond wordt er vergaderd over een nieuwe striktere privacywet voor heel het continent. Wat (naar slecht Europees voorbeeld) de nodige tijd kost.

Meer Europees onderzoek. Donderdag werd ook duidelijk dat Apple's deal met muzieklabels wordt onderzocht in Europa en woensdag lekte uit dat Brussel binnen enkele weken met een formele antitrust-aanklacht komt tegen Google. Dat onderzoek loopt al 5 jaar.

Ons College bescherming persoonsgegevens (CBP) kondigde medio december een onderzoek naar de nieuwe Facebook-voorwaarden aan. Sindsdien is het stil. We weten officieel alleen dat er gekeken wordt naar "hoe toestemming wordt verkregen voor het gebruiken van hun persoonsgegevens".

We zullen zien of de gezamenlijke inspanning iets oplevert. In het verleden zijn de Europese waakhonden meestal keffende schoothondjes gebleken naar Amerikaanse techbedrijven toe.

Steeds worden onderzoekstermijnen verlengd op basis van juridisch gesteggel, met aangetekende bezwaren en uitstel zodat de lobbyisten hun werk kunnen doen. Meer dan een miniboete of fooi zit er vaak niet in. Ondertussen gaat het verzamelen- en koppelen van onze data vrolijk door.

Lees ook:

Nieuwe Facebook-voorwaarden zijn een tikkende tijdbom Waakhonden onderzoeken datakoppeling Facebook-bedrijven Facebook mag niet datagraaien bij WhatsApp