Pieper gaat niet fulltime lesgeven, hij wordt voor een periode van vijf jaar benoemd en heeft een contract voor één dag in de week. Zijn werk voor het Twinning Network, dat startende ICT-ondernemers ondersteunt, zet hij gewoon door.

Rector Magnificus prof. dr. Frans van Vught is zeer ingenomen met de benoeming van Pieper. "We verwachten veel van hem als het gaat om het initiëren van onderzoek en onderwijs op het gebied van electronic commerce. Hij is zeer creatief en ziet allerlei dwarsverbanden die van belang zijn voor onderzoek van zo'n innovatieve en multidisciplinaire aard."

Twente lijkt steeds meer het ICT-centrum van Nederland te worden. Onlangs maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat het derde Twinning Centrum in Enschede komt te staan. Bedrijven als Ericsson, Lucent en CMG hebben vestigingen in de regio. De universiteit werd twee weken geleden door chipfabrikant Intel aangewezen als Focus University.

Volgens Wiebe van der Veen, woordvoerder van de Universiteit Twente, is de benoeming van Pieper niet het gevolg van een wervingsactie van de universiteit nog van een sollicitatie door Pieper. "Vanwege de vestiging van het Twinning centrum hier in de regio hadden we regelmatig contact met Pieper. Van het een kwam het ander," aldus Van der Veen.

De 42-jarige Pieper heeft al onderwijservaring opgedaan bij de Business School van de Stanford universiteit in Californië. Daar gaf hij les aan de hand van cases in e-commerce en innovatief management. Ook heeft Pieper korte cursussen gegeven voor de TU Delft (Informatica) en de TU Eindhoven (Bedrijfskunde).

Zelf studeerde de geboren Vlaardinger summa cum laude af aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Vervolgens was hij technisch directeur bij Software AG in Duitsland en de Verenigde Staten en bekleedde hij achtereenvolgens topfuncties bij Unix System Laboratories van AT&T, UB Networks, Tandem en Compaq. Onlangs verliet hij de top van Philips om zich meer te kunnen richten op Twinning en nieuwe ontwikkelingen in de computerwereld. (Zie nieuws van 19 mei.)

Op een conferentie in Londen vertelde Pieper een aantal weken geleden dat hij binnenkort een groot project zal onthullen. (Zie nieuws van 2 juni.) Volgens een woordvoerder van de kersverse hoogleraar werkt Pieper nog steeds aan dat project.