Ik ben al niet zo'n fan van dit kabinet, maar de nieuwe Tabakswet slaat alles. Ik vind het prima als niet-rokers beschermd worden tegen meeroken, maar dat we als een stelletje schapen bij een paal moeten gaan staan omdat er een golfplaat boven het perron hangt, of op het werk als legkippen in een sigarettensauna worden gepropt, dat lijkt wel een Terry Gilliam film. Als klap op de vuurpijl worden per 1 februari de accijnzen op tabak verhoogd. Met 55 eurocent, de grootste verhoging ooit. Dus wat doe je dan als moderne burger? Je koopt je peuken voor de helft van de prijs via internet in Zwitserland) of Roemenië. Geweldig, die wereldeconomie.

Dat vindt de regering echter iets te liberaal dus geeft het de douane opdracht strenger te controleren. Een paar weken geleden mocht iedereen van zeventien jaar en ouder in Nederland nog sigaretten invoeren vanuit een niet-EU land mits het postpakketje maximaal 160 sigaretten bevat en de waarde van het pakket niet boven de 22 euro ligt. Nu mag je opeens alleen sigaretten invoeren als je ze zelf gaat halen en zelf oprookt. Dat doet me sterk denken aan de Britse muziekindustrie die Amazon.com wil aanpakken omdat te veel Britten cd's bij het Amerikaanse online warenhuis kopen in plaats van in Groot-Brittannië, waar cd's doorgaans duurder zijn. Neemt men de moeite een cd te kopen in plaats van het hele album via Kazaa te downloaden, is het weer niet goed.

Ik zag rond de jaarwisseling die vrouw bij Nova, Nanny Nooijen, die aan de voet heeft gestaan van de nieuwe Tabakswet. Ze is postbode en won haar rechtszaak tegen TPG Post die haar geen rookvrije werkplek wilde geven. Ze beleefde bij Nova haar finest hour. Nogmaals, ik vind het prima dat niet-rokers worden beschermd, maar als ik ergens niet tegen kan dan zijn het mensen die menen dat het morele recht aan hun zijde staat. En dat vervolgens dolgraag onder je neus wrijven. Nooijen ging zelfs zo ver door te zeggen dat ook rokers beter af zijn met de nieuwe Tabakswet. Stivoro heeft daar ook een handje van. Alsof zij ook voor de rokers wel even zullen beslissen omdat die te zwak zijn. Te verslaafd om nog helder te kunnen nadenken. Het is die betuttelende mentaliteit, die mij tot tien doet tellen om weer kalm te worden.

Op internet wordt niet geteld. Als Geenstijl ontdekt dat Stivoro liegt over het aantal mensen dat zich heeft opgegeven om te starten met stoppen, dan moet je niet raar opkijken wanneer de lezers van de weblog hun gram halen. Dat Stivoro-directeur Trudy Prins vervolgens per telefoon en e-mail wordt bedreigd getuigt dan weer van weinig klasse. (En betekent waarschijnlijk het einde van het integraal online plaatsen van persberichten, vooral de 'noot voor de redactie, niet voor publicatie', maar dat terzijde.) Maar het past in het tijdsbeeld. Het is de grote bek van het anonieme volk tegenover het nieuwe paternalisme van het CDA.

Naar mijn mening heeft D66 te weinig stemmen gekregen bij de laatste verkiezingen. Ik mis de redelijkheid.