Trots demonstreerde Bart Panman, communicatiemanager bij Sony Nederland in Badhoevedorp, donderdag de nieuwe mp3-robot Rolly aan de Nederlandse pers. Nederland had de Europese primeur, maar zal nog even moeten wachten voordat de minirobot hier verkrijgbaar is. "Of en wanneer hij naar Europa komt is niet duidelijk," zegt Panman, die de Rolly maar een dag op zicht mocht hebben. De Rolly is vanaf 29 september in Japan te koop voor omgerekend 255 euro.

De Rolly is een ei-vormig apparaat met aan de twee uiteinden twee schelpachtige luidsprekers die naar buiten kunnen draaien. De Rolly kan de luidsprekers op de maat van de muziek bewegen, zoals een kreeft met zijn scharen zwaait. Ook kan hij om zijn eigen as draaien. Door het strelen van een band met blauw licht kunnen gebruikers nummers of albums selecteren. Panman liet donderdag zien hoe Rolly een voorbijdenderende trein treffend kan imiteren.

Het 300 gram wegende apparaatje is een volwaardige mp3-speler met een flashgeheugen van 1 gigabyte en een Bluetooth-verbinding, waardoor het ook muziek van een mobiele telefoon kan spelen. Een deel van de technologie is ontleend aan de Aibo robot die Sony lange tijd voerde, maar recentelijk is afgeschaft. Sony zet de Rolly echter nadrukkelijk in de markt als een audioproduct.

Sony kondigde donderdag ook zijn nieuwste digitale mediaspelers aan: drie nieuwe Walkman A-serie en twee Walkman S-modellen. Nieuw daarbij is de ondersteuning voor Windows-mediatechnologie waardoor consumenten heel gemakkelijk muziek, video en foto's van de computer op de mediaspeler kunnen zetten.