Dat is zeer zeker het geval, het is een van mijn meest populaire mailadressen. Maar over vijf jaar zullen we daar zeker genuanceerder over denken, net zoals we dat vroeger deden. En dat allemaal dankzij nieuwe internetdiensten waarmee we elkaar straks zullen bellen, chatten, applicaties delen en nog veel meer.

Laten we even teruggaan in de tijd. Wat staat er eigenlijk precies als je '[email protected]' ontleedt? Daarvoor beginnen we achteraan: internet.nl staat voor een machine op het ip-nummer dat in de naamserver van internet.nl (die door de naamserver van de beheerder van .nl wordt aangegewezen) staat aangemeld met die naam. Het kunnen overigens meerdere machines met meerdere ip-nummers zijn, maar die horen dan natuurlijk gesynchroniseerd te zijn.

Het voorste stuk staat voor een specifieke gebruiker op zo'n systeem. Het apenstaartje dat ertussen staat heet in het Engels niet voor niets 'at': het betekent 'op'. Je kunt zo'n gebruiker natuurlijk een bericht sturen via het mailprotocol, net als je iemands huisadres kunt gebruiken om hem een brief te sturen. Maar met een huisadres en het bijbehorende huis kun je nog veel meer, en met een gebruikersidentificatie op internet natuurlijk ook.

Even wat voorbeelden: je kunt bijvoorbeeld inloggen op een ftp-server als die betreffende gebruiker door ftp://[email protected] in je browser in te typen. Of als gebruiker www.microsoft.com op de webserver op diezelfde machine door http://[email protected] in te voeren. Voor alle duidelijkheid: dan heb je niets met de website Microsoft te maken - ook al lijkt het alsof je dat adres herkent. Zodra er een apenstaartje in een webadres staat, moet je dus extra voorzichtig zijn. De betere browsers waarschuwen er gelukkig tegen, maar het blijft opletten. Maar efficient is de notatie wel, want je kunt automatisch inloggen op een ftp-site met je eigen gebruikersnaam en zelfs wachtwoord uit een bladwijzer in iedere browser

Laten we nu even naar de toekomst kijken, want van het bovenstaande zal de gemiddelde eindgebruiker die het nu niet herkent waarschijnlijk ook nooit meer iets meekrijgen. Maar van internettelefonie en chat wel.

Want je kunt '[email protected]' ook bellen, en dat soort identificatie onthou ik in ieder geval een stuk lekkerder dan de nummerbrij van een nieuw telefoonnummer. De domeinnaam had je al, en iedereen kende waarschijnlijk je mailadres ook al. Dat is natuurlijk -los van de andere nadelen van Skype, waar ik niet echt een fan van ben- superieur aan afwachten of skypenaam 'iemand' al niet vergeven is, en het is ook wel fijn om te weten dat iemand niet jouw identiteit probeert te stelen met skypenaam iemand ofzo (of met de naam iemand, als jij een oude account opheft). Je bent ook niet meer afhankelijk van de regio waar je woont - je kunt verhuizen met een heel bedrijf zonder al je oude contacten kwijt te raken. Je kunt ook de telefoon opnemen op vakantie in Brazilie zonder dat iemand je kostbare internationale tarieven rekent.

Een belangrijke functie van internet voor veel jongeren is chat, overal en altijd. Belangrijk is ook: weten wie online is. Net als googlen een werkwoord is geworden voor zoeken via een zoekmachine (waar het bedrijf afgelopen maand overigens stevig over aan het protesteren was, om onbegrijpelijke redenen), is MSN-en synoniem geworden met chat. Henry Sinnreich, een van de pioniers van sip, zei ooit eens: 'Presence is the dialtone of the 21st century'. En dat klopt.

De toekomst is natuurlijk dat iedereen zelf baas is over zijn eigen identiteit, en via zijn eigen mailadres onder het eigen domein kan chatten in plaats van vastzitten aan een leverancier die bewust bepaalde besturingssystemen en browsers uitsluit om haar marktaandeel op andere vlakken te beschermen. Dat is bovendien een stuk robuuster want op dit moment zou als MSN stuk ging chaos uitbreken. Over een paar jaar staan in je buddylist chatnamen die tegelijkertijd mailadressen en sip-accounts zijn. Ik ben benieuwd hoe we die straks zullen noemen. Waarschijnlijk nog steeds mailadres, want dat zit er behoorlijk ingesleten - maar zeker weten doe ik het niet.