Het toevoegen van IPv6 aan de wereldwijd bereikbare rootservers kan worden gezien als een laatste stap in het opbouwen van de IPv6-infrastructuur. Serviceproviders bieden al langer IPv6-diensten aan, maar dan had je meestal wel IPv4 nodig om te achterhalen achter welk adres '.nl' schuilgaat.

Technisch directeur Alex Bik van de Nederlandse ISP BIT vergelijkt in dit geval IPv4 met een oprit die je moet nemen om op de IPv6-snelweg te komen. “Vergelijk het met een snelweg waar een hap uit is. Nu die hap wordt gedicht, zal er niet ineens veel meer verkeer over de IPv6-snelweg gaan, maar het is wel fijn dat je hem kunt nemen.”

BIT verwacht na 4 februari ‘een klein beetje meer IPv6, en een klein beetje minder IPv4’ te zien. Gebruikers gaan waarschijnlijk helemaal niets merken van de verandering, zo verwacht Bik. “Als het niet was opgepikt in de pers, was het waarschijnlijk onopgemerkt gebleven. IPv4 blijft dan ook gewoon bestaan.”

Ook voor BIT zelf zal de verandering minimaal zijn. De ISP heeft gedurende de afgelopen jaren zijn complete infrastructuur al geschikt gemaakt voor IPv6. En sinds een paar jaar kennen de rootservers de IPv6-adressen van de .nl-servers die vervolgens ook de IPv6-adressen van de BIT DNS-servers kennen.

Belangstelling

Ondertussen lijkt Nederland nog niet echt warm te lopen voor IPv6. “Nederland loopt niet voorop, maar we zitten in Europa waarschijnlijk nog wel in de topvijf”, zegt Bik. “Voor gebruikers is het vaak nog een ‘ver van mijn bed-show’, het boeit ze niet zo. Voor gebruikers is dat begrijpelijk, maar ook providers hebben die houding.”

Landen als Japan en Zuid-Korea tonen meer interesse in IPv6. Bik: “De VS hebben er lang achteraan gehobbeld. Daarom is het goed te zien dat de ICANN er nu energie in steekt.”

Bron: Techworld