Na Groningen wil ook Rotterdam stadsdekkend WiFi aanbieden. Wethouder voor Economie, Haven en Milieu, Mark Harbers heeft daarvoor het startsein gegeven.

Niet binnenshuis

Rotterdam Draadloos is een project van de sectie Economie van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Rotterdam. In opdracht van het project is inmiddels een draadloos netwerk gerealiseerd in het centrum van de stad. Dit netwerk is gebaseerd op de 802.11 b en g standaard. Het is aangelegd voor ontvangst buitenshuis. Volgens Rotterdam Draadloos zal ontvangst binnenshuis ook nauwelijks of zelfs niet mogelijk zijn. Het netwerk zal 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn.

Stadsdekkend

Met het nu gerealiseerde netwerk wil het Ontwikkelingsbedrijf onderzoeken of het aanbieden van een stadsdekkend netwerk mogelijk is. Ook wil het tijdens die projectfase meer bedrijven en instellingen voor het product interesseren. Partners die nu al meedoen en hun ervaringen delen met de projectgroep, krijgen ook toegang tot het netwerk. Medewerkers van deze bedrijven kunnen dan via het draadloos netwerk informatie uitwisselen, inloggen op het bedrijfsnetwerk of op afstand apparatuur bedienen. Bedrijven kunnen betaald meedoen aan dit initiatief. Wat de exacte kosten zijn ligt aan verbruik en prioriteit.

Politie

Een eerste gebruiker is de Politie Rijnmond. Volgens het hoofd Intake en Service Ruurd Tuininga, zal de politie het netwerk ondermeer gaan gebruiken voor het doorzenden van camerabeelden naar de meldkamer. "Daardoor kan adequaat gereageerd worden op calamiteiten op straat. De beelden geven snel informatie over de locatie en daders. De pakkans wordt zo vergroot" aldus Tuininga.

Burgers alleen toegang tot Rotterdam.nl

Behalve zakelijke gebruikers kunnen ook alle inwoners en bezoekers van Rotterdam het netwerk gebruiken. Zij krijgen echter maar beperkte functionaliteit. Het netwerk staat alleen het bekijken van informatie op de website van de stad Rotterdam toe en reisinformatie over het openbaar vervoer. Of deze diensten nog tijdens de één jarige testfase worden uitgebreid, is nog onbekend.

Groningen

Voor de technische realisatie van het project werkt de gemeente Rotterdam samen met Alcadis IP Solutions. Dit bedrijf deed eerder ervaring op met een soortgelijk project in Groningen. Ook die stad heeft afgelopen jaar een WiFi-netwerk gerealiseerd en getest. Juist afgelopen week werd het eindverslag van de Groningse proef gepubliceerd. De belangrijkste conclusie van de project in Groningen is dat het goed mogelijk is middels WiFi-techniek een 'draadloos netwerk met onderscheidend vermogen ten opzicht van UMTS en GPRS-netwerken, te realiseren".