Net zoals het stilletjes begon, komt er ook weer stilletjes een einde aan de openbare Wi-Fi-voorziening van de gemeente Rotterdam. Het netwerk staat sinds vandaag in de etalage.

Markt prikkelen

“Er is interesse in de markt voor het netwerk", zegt woordvoerder Nick van den Berg van Stadsontwikkeling Rotterdam. “Er moet in geïnvesteerd worden om het netwerk goed te gebruiken “, vindt de woordvoerder. Maar de gemeente Rotterdam pompt geen geld meer in het Wi-Fi-netwerk. Een nieuwe uitbater moet het netwerk van een stille dood redden.

Het doel van het pilotproject, dat twee jaar duurde, was om de markt te prikkelen. “Providers voelen er weinig voor om zelf een netwerk op te zetten, dus we zijn met een Rotterdams netwerk gekomen om de markt op gang te brengen", aldus Van den Berg. Inwoners van de havenstad maakten 'redelijk goed gebruik' van de hotspots, maar concurrentie van telco's als KPN en Vodafone bleef uit.

Toch geslaagd

Toch vindt de gemeente het project geslaagd. “Het doel van het project was om de markt te stimuleren. Het netwerk staat nu te koop en we merken dat er belangstelling voor is." Het is volgens de woordvoerder niet de bedoeling om het gratis netwerk permanent te maken. “Je moet het als overheid ook niet willen om een project commercieel uit te baten. We hopen dat marktpartijen het nu van ons overnemen."

Stadsontwikkeling Rotterdam draait naar eigen zeggen vaker dit soort pilots met nieuwe technologieën om daarna de infrastructuur te verkopen. Het Wi-Fi-netwerk wordt onder voorwaarden aan een nieuwe partij verkocht. “Het is in principe wel de bedoeling dat het gratis blijft", zegt Van den Berg.

Tot 31 augustus kunnen bedrijven reageren, daarna wordt er verder gepraat met geïnteresseerde partijen. “We hopen rond het eind van het jaar het College van B&W te vertellen dat het netwerk is verkocht" aldus Van den Berg.