Uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV blijkt volgens de 9292ov-eigenaar Reisinformatiegroep dat reizigers reistijden van auto en openbaar vervoer willen vergelijken. De ov-site biedt daarom sinds dinsdagmiddag een routeplanner die de reistijden van een rit met het openbaar vervoer vergelijkt met die van een autorit en van een reis waarbij de auto en het openbaar vervoer gecombineerd worden.

De zogenaamde auto&OV Routeplanner is een test die als doel heeft om reizigers te verleiden voor het openbaar vervoer te kiezen. Reisinformatiegroep meldt dat in de autorouteadviezen de bekende files op snelwegen zijn opgenomen, om tot een eerlijker vergelijking tussen de vormen van vervoer te komen.

De auto&OV Routeplanner toont de vertrek-, aankomst- en totale reistijden van een autorit, een rit met het openbaar vervoer, en een gecombineerde rit. Bij de laatste optie worden ook 'verrassende parkeeropties' aangeboden, aldus Reisinformatiegroep.

De autoroute-informatie is afkomstig van Falkplan Andes en voor de verwerkte filerisico's worden gegevens van het Traffic Information Centre, TIC, gebruikt. De routeplanner gebruikt een model dat in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam is ontwikkeld om files om te rekenen in het aantal minuten vertraging.

Uit tests van DHV blijkt dat de gecombineerde routeplanner als nuttig en behulpzaam ervaren wordt, maar de huidige zoekoptie waarbij uitsluitend op postcode kan worden gezocht, wordt soms als onhandig ervaren.