Muziekdownloadwinkels als Amazon MP3, Rhapsody en natuurlijk Apple's iTunes Store kunnen opgelucht ademhalen. De Copyright Royalty Board heeft besloten de royalty's die webwinkels aan muziekuitgevers en componisten moeten afdragen niet te verhogen. Het blijft op 9 cent per song, evenveel als voor muziek op cd.

iTunes Store dicht

De National Music Publishers' Association (NMPA) had eerder bij de commissie gepleit om het tarief te verhogen van 9 naar 15 dollarcent per downloadtrack. Tot groot chagrijn van vooral Apple, die de dominante iTunes downloadwinkel exploiteert.

Het concern dreigde om haar muziekwinkel dicht te gooien, omdat het door hogere royalty's of geen winst meer zou maken, of de 'mooie' prijs van 99 cent per liedje zou moeten verhogen.

De Board heeft nu besloten het tarief te bevriezen, tot vreugde van Apple. De iTunes Store kan open blijven. De raad heeft ook royaltytarieven voor ringtones en muziekstreams vastgesteld. Van elke verkochte ringtone gaat er 24 cent naar de componist of uitgever. Aanbieders van streaming muziek of abonnementen moeten 10,5 procent van hun omzet afdragen, verminderd met de eventuele uitvoeringsrechten.

Iedereen blij

Opmerkelijk genoeg tonen alle betrokken partijen zich tevreden met de nieuwe tarieven, meldt AP. De muziekverkopers als Apple vreesden een verhoging en zijn dus blij. Maar de NMPA zelf vreesde juist een verlaging van de royalty's naar 5 cent, zoals bepleit door onder meer Apple, en is dus ook verheugd.

Ten slotte zijn de platenmaatschappijen verenigd in de RIAA ook content: bij een eventuele prijsverhoging van songs worden deze royalty's, die de muzieklabels óók moeten afdragen, verhoudingsgewijs een slinkende kostenpost.