De veronderstelling dat mensen die last hebben van rsi psychisch zwakker zouden zijn, klopt niet. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van Judith Sluiter van het Coronel Instituut voor Arbeid, Milieu en Gezondheid, onderdeel van het AMC in Amsterdam.

Dat psychosociale factoren (zoals stress en werkdruk) een rol spelen bij rsi, heeft niet te maken met de mentale gezondheid. Ze blijken vaak voort te komen uit lichamelijke klachten, aldus Sluiter. "Rsi-patiënten zijn mentaal net zo sterk als de gemiddelde Nederlander."

Wel ervaren veel rsi-patiënten zowel privé als op hun werk beperkingen in hun handelen. "Mensen geven aan dat ze door de aandoening gemiddeld 37 procent op de kwaliteit van leven inleveren", stelt Sluiter.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd ter gelegenheid van internationale rsi-dag. Deze dag wordt jaarlijks gehouden op de laatste dag in februari. Op deze dag benadrukken vakbonden en actievoerders over de hele wereld de gevaren op het werk die rsi-klachten kunnen veroorzaken. Ook wordt er aandacht besteed aan maatregelen die genomen kunnen worden om rsi te voorkomen.

Volgens TNO heeft ongeveer 15 procent van de Nederlandse werknemers wel eens klachten aan arm, nek of schouder. Volgens cijfers van de Nederlandse rsi-patiëntenvereniging lopen er naar schatting twee miljoen mensen in Nederland risico op rsi.