Dat concludeert het Belgische bureau Insites na een onderzoek in tien Europese landen, waaronder Nederland.

Vooral Spanjaarden blijken erg veel gebruik te maken van deze nieuwe toepassingen. Zo haalt bijna één op de drie ondervraagde Spaanse internetters minstens één keer per week een rss-feed (29 procent) binnen. Ruim een kwart van de Spanjaarden leest een weblog of houdt er zelf één bij.

Vodcasts worden door 19 procent van de Spanjaarden gedownload en 15 procent luistert wel eens naar podcasts. Belgen en Zweden lopen juist achter in het gebruik van deze nieuwe technologieën.

Volgens Steven van Belleghem is er wel een verklaring voor dat vooral Zuid-Europese landen hoog scoren bij 'innovatief internetgedrag'. "In Zuid-Europese landen is de internetpenetratie veel lager dan in het noorden waardoor de personen die in Spanje en Italië internet gebruiken vaak een meer innovatief profiel hebben in vergelijking met noordelijker gelegen landen waar zo goed als iedereen internet gebruikt."

Routeplanners

Nederland scoort opvallend hoog bij het gebruik van internetbankieren en online routeplanners. Het gebruik van online routeplanners ligt bijna overal laag. In Nederland gebruikt 28 procent van de ondervraagde internetters deze toepassing. Dat is na Denemarken (34 procent) het hoogste percentage. Online bankieren gebeurt hier door 63 procent van de internetters. In Italië is dit nog veel minder ingeburgerd (24 procent).

In Duitsland wordt het meeste gemaild (96 procent) wat kennelijk ten koste gaat van het gebruik van instant messaging-programma's. Dit is in Duitsland het laagste (36 procent). Het gebruik van de instant messenger is in Groot-Brittannië het hoogste (69 procent).