De Nederlandse zenders van het Luxemburgse moederbedrijf RTL zijn daarmee de eerste in Nederland die alle programma's in breedbeeld uitzenden. Eerder overwoog de NOS om de uitzendingen van het WK-voetbal in breedbeeld uit te zenden, maar de omroep koos toch voor het traditionele formaat, mede omdat nog te weinig kijkers een breedbeeldtelevisie zouden bezitten. Betaalzender Sport 1 brengt het voetbaltoernooi wel in breedbeeld.

Opvallend is dat RTL juist wel aangeeft op breedbeeld over te schakelen vanwege het aantal huishoudens met breedbeeldtelevisie. RTL-woorvoerder Sandor Vrij verklaart tegenover Webwereld dat de beslissing van RTL is ingegeven door diverse onderzoeken van GFK Amstelveen, TNO en producenten Philips en Sony, waaruit zou blijken dat de penetratiegraad van breedbeeldtoestellen eind 2006 de grens van 50 procent zal overschrijven.

Vermoedelijk baseerde de NOS zich op cijfers van begin dit jaar, toen het percentage huishoudens met breedbeeld-tv's nog onder de 50 procent lag.

RTL stuurt met haar programma's een signaal mee, waardoor het niet langer nodig is om het beeldscherm handmatig in te stellen op het 16:9-formaat. Het beeldscherm neemt door het signaal automatisch de juiste stand aan, zo meldt de zender.