Na ophef over de torrentblokkade heeft de Rijksuniversitiet Groningen besloten de internettoegang op een aantal studentenflats te staken. Per 1 april 2013 gaat de stekker eruit. Dat meldt UK, de Groningse universiteitskrant.

Klaar met gedoe

Cees Sterks, directeur van het Centrum voor Informatie Technologie van de RUG bevestigt de beslissing tegenover Webwereld. Er zijn verschillende redenen om er mee op te houden, maar de hele kwestie over de torrentblokkade “is wel een aanleiding" om nu de knoop door te hakken, vertelt Sterks. “Dan zijn we ook klaar met dat gedoe."

Eind februari werd bekend dat de RUG als studenten-isp het bittorrentprotocol ging blokkeren, na talloze klachten van verschillende Amerikaanse filmmaatschappijen.

In strijd met netneutraliteit

Dat leidde tot Kamervragen van D66. Minister Verhagen constateerde deze week in zijn antwoorden dat deze blokkade in strijd is met de voorgenomen netneutraliteit. Als dit in de Telecomwet wordt opgenomen, is zo'n blokkade uit den boze, aldus de minister.

Los van de controverse over de klachten en de torrentblokkade overwoog de RUG al langer om de internettoegangdienst bij de studentenflats uit te faseren. Het project was destijds geboren uit noodzaak, omdat er nog geen snel internet beschikbaar was op die locaties. “Maar nu kunnen studenten ook gewoon snel internet krijgen via Ziggo of KPN bijvoorbeeld," aldus Sterks.