Het koppelen van het private onbemande ruimtevoertuig Cygnus aan het internationale ruimtestation ISS is uitgesteld tot tenminste zaterdag. Oorspronkelijk zou de Cygnus al zondag aanmeren, maar toen het bij de benadering een directe datalink legde met het ISS, ging het mis.

Navigatiesystemen niet-compatibel

De navigatiesystemen bleken niet compatibel, waardoor het ISS data verstuurde die Cygnus niet kon verwerken en dus weigerde, meldt het bedrijf achter Cygnus, Orbital Sciences. Meer details over de softwarefout zijn niet bekend.

Door het euvel moest de benader- en koppelprocedure inderhaast worden afgebroken. In eerste instantie voor 48 uur om een patch te ontwikkelen, te testen op aarde in een simulator, te uploaden naar Cygnus en lokaal nog eens te testen.

Filevorming bij het ISS

Maar er is nieuwe vertraging opgelopen in dat proces, waardoor het schema van Cygnus nu conflicteert met de Soyuz, die woensdag bij het ISS arriveert om te koppelen met een verse lading astronauten. Om een 'file' voor het ISS te voorkomen zal Cygnus nu op afstand blijven tot een nieuwe koppelpoging op zaterdag.

De Cygnus brengt 600 kilo aan apparatuur en voorraden naar de ISS en is de eerste commerciële bevoorradingsvlucht van Orbital Sciences naar het ruimtestation. Orbital hoopt op een contract met NASA voor meer vluchten.