Tot de best bezocht medicijnen-sites behoren Drugstore.com en de pagina's van de Virtual Medical Group. Zij kunnen de vraag nauwelijks aan, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Het meest gevraagde antibioticum is ciprofloxacine. Dat werd al in augustus vorig jaar door de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA geadviseerd als de beste behandeling van een miltvuurbesmetting.

Wie geïnfecteerd raakt met miltvuur moet zestig dagen lang telkens 1000 milligram cipro slikken. Dat kost zo'n 520 dollar (ruim 1250 gulden).

Naast de erkende websites wordt cipro ook aangeboden via allerlei dubieuze ongevraagde e-mailtjes. De autoriteiten waarschuwen dat het vaak om ondeugdelijke medcijnen gaat. Dezelfde spammers proberen zo ook gasmaskers te slijten.

Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben het publiek opgeroepen niet in paniek te raken. Als iedereen cipro aanschaft kunnen er tekorten ontstaan en kan de bacterie resistent worden tegen het medicijn. De oproep vindt weinig weerklank.

De producent van cipro, de Duitse farmaciegigant Bayer, is al druk bezig de productie van het antibioticum met 25 procent op te voeren. Ook lijkt het Amerikaanse parlement te bezwijken voor de grote druk van het publiek. Het gaat mogelijk voor 643 miljoen dollar de voorraad cipro aanvullen.