Bij veel geldautomaten van ING was het woensdagavond niet mogelijk om te pinnen. De bankstoring duurde ongeveer drie uur. In deze tijd ontstond op meerdere plekken een ware toeloop met lange rijen bij pinautomaten van verschillende andere banken.

Gratis geld

Via Twitter deed het bizarre gerucht de ronde dat pintransacties niet werden verwerkt maar automaten wel geld uitspuugden. Veel mensen konden de verleiding van ‘gratis geld’ niet weerstaan en gingen op zoek naar de dichtstbijzijnde pinautomaat. Sommigen gingen zelfs in hun badjas de straat op, meldden Twitteraars.

Het leidde bij verschillende pinautomaten tot lange rijen van opgewonden mensen. In Den Haag en Lelystad zou er zelfs politie aan te pas zijn gekomen om de rust te herstellen.

Meer dan limiet

Het gerucht is waarschijnlijk ontstaan omdat het tijdens de storing bij nog functionerende apparaten wel mogelijk was om meer geld op te nemen dan de normale limiet. Dat bevestigt een woordvoerder van ING tegenover RTL.

Maar van 'gratis geld' is absoluut geen sprake, verzekert ING. De gretige pinners staan alleen nu nog dieper in het rood.

UPDATE 12.30 uur:

De ING bank heeft eindelijk een bericht op zijn site geplaatst om de kwestie op te helderen. "Het was mogelijk om met een ING Betaalpas ongeacht het rekeningsaldo tot € 250,- op te nemen bij de geldautomaten van andere banken", bevestigt de bank.

"Geruchten op Twitter over “gratis geld” zorgden er voor dat klanten met een ING Betaalpas geld probeerden op te nemen bij andere banken. ING wil benadrukken dat de geruchten over gratis geld niet juist zijn. Alle opnames die zijn gedaan bij andere banken worden van de rekening van de klanten afgeschreven. Van gratis geld is dus geen sprake."