Medvedev deed zijn oproep gisteren op een internationale bijeenkomst van de Russische pers in Moskou, zo bericht Reuters.

Persoonlijke taak

Medvedev, sinds mei de nieuwe president van Rusland, doet zichzelf graag voor als staatshoofd met verstand van nieuwe technologie├źn. Zo surft hij met zijn mobieltje op internet en checkt hij iedere ochtend online het nieuws.

Volgens de president gebruiken wereldwijd 300 miljoen mensen Russische media. Domeinnamen in het cyrillisch zouden een belangrijke promotie van de Russische taal betekenen, zei Medvedev. Hij ziet het als persoonlijke taak om dit als president te bewerkstelligen. "We hebben een redelijke kans om dit in de internetwereld voor elkaar te krijgen", aldus Medvedev.

Kritiek

Russische websites gebruiken domeinnamen in het Latijnse schrift, zoals bijna overal op internet. Webadressen eindigen op .ru of soms nog op .su, een overblijfsel van het Sovjet-tijdperk. Sinds een prijsverlaging begin dit jaar is de verkoop van die Sovjet-domeinnamen explosief gestegen.

Internetexperts verwachten dat Rusland wil dat de landdomeinnaam .rf (Russische Federatie) in cyrillisch schrift zal worden. Critice vrezen dat de Russische overheid hierdoor meer invloed op de content wil uitoefenen. Tot nog toe was het .ru domein en internet in het algemeen een relatief vrij podium voor Russen met afwijkende meningen.