Het Kremlin lijkt uiteindelijk gehoor te hebben gegeven aan de kritiek die Rusland kreeg bij een poging om toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. De Verenigde Staten beëindigden in november onderhandelingen met Rusland over toetreding tot de WTO.

Allofmp3.com had ongeveer 5,5 miljoen geregistreerde gebruikers die nummers konden kopen voor 10 tot 20 dollarcent per stuk. Intussen lijkt het bedrijf achter Allofmp3.com, Mediaservices, zijn toevlucht te hebben gezocht tot de site Mp3sparks.com. Deze site lijkt sprekend op Allofmp3.com en verkoopt nummers voor ongeveer 15 dollarcent per stuk.

Vorige week werden bezoekers van Allofmp3.com verwelkomd door het bericht dat de site offline was wegens werkzaamheden. Een voormalig medewerker heeft nu tegenover de Britse krant The Times bevestigd dat de site op last van de Russische autoriteiten is opgedoekt.

Allofmp3.com heeft lange tijd ter discussie gestaan vanwege de afdracht van rechten. De beheerders van de site hebben altijd ontkend illegaal bezig te zijn. Allofmp3.com zegt rechten af te dragen aan ROMS, een instelling die zegt de inkomsten af te dragen aan rechthebbende artiesten. Artiesten zeggen echter nooit iets te ontvangen.

Een grote tegenslag voor de downloadsite kwam in januari toen de creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa besloten niet langer meer transacties van Allofmp3.com te accepteren. In Nederland werd vorig jaar de mogelijkheid om per sms te betalen ingetrokken na aandrang van auteursrechtenorganisatie stichting Brein.

"Er zijn nog andere illegale Russische sites en die kunnen op eenzelfde behandeling (als Allofmp3.com, red.) rekenen", zegt Brein-directeur Tim Kuik. "Nu de weg is gebaand in de aanpak van Allofmp3 zou dat nu sneller moeten kunnen."

In Denemarken beval de rechter dat een internetprovider de doorgifte van Allofmp3 moest staken, waarna de overige isp's daar ook gehoor aan gaven. Volgens Brein stond in Nederland eenzelfde actie op stapel.