In juni is een antitrustonderzoek naar Microsoft begonnen door het antitrustdepartement van de Russische overheid. Aanleiding was het staken van de levering van Windows XP, ten gunste van opvolger Vista. Dat betrof zowel de winkelverkoop als de beschikbaarheid van XP voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's.

'Nog veel vraag'

Antitrustautoriteiten van het Russische ministerie van Justitie stelden toen dat er nog flink wat vraag was naar die oudere versie. Dit betrof zowel de interne markt, dus wederverkopers en winkels, als de eigen ict-infrastructuur van de Russische regering. De overheid zelf wou ook nog gewoon XP kunnen kopen.

Antitrustbureau FAS concludeert nu dat er geen sprake is van illegaal handelen door Microsoft. Microsoft Rusland heeft aan de antitrustonderzoekers ook getoond dat XP nog wel degelijk verkrijgbaar is, bijvoorbeeld via grootzakelijke licentiecontracten. Directeur Nikolai Pryanishnikov vertelt persbureau Reuters dat er 1,2 miljoen Russische exemplaren van XP zijn verkocht in boekjaar 2008.

Gratis downgrade

Daarnaast komt de Russische tak van Microsoft met een speciale regeling voor Russische consumenten. Gebruikers die de Home Basic- of Home Premium-uitvoeringen van Vista hebben gekocht, mogen gratis downgraden naar Windows XP Home.

Dit aanbod gaat eind deze maand in en is geldig tot eind dit jaar. Normaliter gelden downgraderechten alleen voor zakelijke gebruikers die een licentiecontract hebben.