Microsoft ondernam afgelopen september actie nadat was gebleken dat meer dan 500.000 non-profitorganisaties door overheden in twaalf landen, waaronder Rusland en China, werden vervolgd op basis van antipiraterijwetten. Volgens Microsoft werd van die wetten oneigenlijk gebruik gemaakt om onwelvallige organisaties de mond te snoeren.

Hierbij ging het onder meer om de Baikal Environmental Wave in de Siberische stad Irkutsk. De politie viel in januari het kantoor van de beweging binnen en confisqueerde twaalf computers, Daardoor werd de organisatie letterlijk plat gelegd. Volgens de overheid zou de organisatie illegaal gebruik maken van Microsoft-software.

Microsoft hielp overheid

Nadat deze en vele andere zaken naar buiten kwamen, besloot Microsoft zijn beleid in die landen te veranderen. In eerste instantie was Microsoft namelijk wel degelijk betrokken bij politieonderzoeken in die twaalf landen, waarbij het wees op de schade die het leed doordat bedrijven en organisaties de wet overtraden. Nadat het overduidelijk werd dat Microsoft alleen werd gebruikt door dergelijke landen om ongewenste oppositie uit te schakelen, trok Microsoft zich uit die onderzoeken terug en gaf het de organisaties gratis licenties.

Rusland heeft sindsdien stilletjes besloten de vervolging van dergelijke organisaties te staken. Baikal Wave kreeg dat pas door toen het herhaaldelijk aan de Siberische politie vroeg wat de status van de zaak nu was. Naar nu blijkt heeft Justitie de zaak al op 22 september laten vallen vanwege "de afwezigheid van een criminele daad".

Volgens een woordvoerder van Microsoft in Moskou heeft de leverancier zelf contact opgenomen met de autoriteiten in Irkutsk met het verzoek om de vervolging van Baikal Wave te staken. Microsoft heeft vorige maand een aantal vertegenwoordigers van Russische non-profitorganisaties naar New York gehaald om de gratis licenties te bespreken. Nadere details daarover ontbreken.