Rusland wil met zijn eigen opensource OS niet langer afhankelijk zijn van buitenlandse software- en licentie-overeenkomsten, schrijft PCWorld op basis van diverse Russische media. Ook zou Rusland met het besturingsysteem meer controle kunnen uitoefenen.

Het idee voor een nationaal Russisch OS ontstond eind vorig jaar tijdens een conferentie over ict-beveiliging georganiseerd door het Russische parlement. Onder de initiatiefnemers van de nationale Linux-variant zijn onder meer ambtenaren van president Medvedev, de beruchte veiligheidsdienst FSB en brancheverenigingen op het gebied van software-ontwikkeling en innovatie. De toekomstige ontwikkelaars van het 'nationale besturingssysteem' zouden kunnen rekenen op overheidssteun, schrijft de Russische site Cnews.

Proefproject

Volgens de Russische site Russia Today loopt er op dit moment een proefproject met het nieuwe systeem in drie regio's. Doel is Windows en andere Microsoft-programma's in Russische scholen te vervangen door Linux-alternatieven.

Rusland heeft al meermaals aangedrongen op grootschalige verspreiding van opensource software. De Russische regering zei vorig jaar nog dat alle Russische scholen voor het eind van 2009 de overstap naar Linux zouden kunnen maken.

President Medvedev werd vorig jaar gesignaleerd met een Apple-notebook.