De makers van dit antipiraterijsysteem bieden het aan via het hiervoor opgerichte bedrijf Pirate Pay. Naar eigen zeggen hebben ze een investering van Microsoft ontvangen ter waarde van 100.000 dollar (3 miljoen roebel). Daarna zouden ze nog 34.000 dollar subsidie hebben gekregen van het Russische tech-stimuleringsprogramma Bortnik Fonds. Ook is Pirate Pay opgenomen in het innovatiefonds Skolkovo, wat een Russisch equivalent van Silicon Valley faciliteert.

'Disney en Sony al klant'

Filmstudio's Walt Disney en Sony Pictures zijn volgens Pirate Pay al sinds december klant. Dat is niet voor een theoretische of toekomstige piraterijbestrijding. De technologie die sinds 2009 wordt ontwikkeld, is volgens de Russen anno 2012 echt operationeel. Afhankelijk van de omvang kost een blokkade 12.000 tot 50.000 dollar, schrijft de krant Russia Beyond the Headlines. Die uitgave wordt geproduceerd door de Russische staatskrant.

Met de genoemde eerste klanten zijn volgens Pirate Pay succesvolle tests uitgevoerd. Daarbij zijn er bijna 45.000 downloads geblokkeerd van de Russische film Vysotsky: Thank God I'm Alive. Die blokkade is uitgevoerd in de eerste maand nadat die film door Walt Disney en Sony is uitgebracht, in december vorig jaar. Deze film over een zanger uit het Sovjet-tijdperk is qua opbrengsten de bioscoophit van 2011 in Rusland.

DoS-aanval

De werking van deze p2p-bestrijding gebeurt via infiltratie en vervolgens gerichte verstoring van het BitTorrent-netwerk. Dit komt neer op een actieve denial-of-service aanval (DoS) wat in veel landen illegaal is. Ook in Rusland, waar de mede-oprichter van online-betalingsbedrijf ChronoPay is opgepakt voor het laten uitvoeren van DDoS-aanvallen op concurrenten.

Het Pirate Pay-systeem spoort de ip-adressen op van computers die een te beschermen auteursrechtelijk bestand uitwisselen. Vervolgens vuren de servers van het Russische bedrijf specifiek netwerkverkeer af op die torrent-clients om de down- en uploads te verstoren. Die verstoring wordt gedaan door de clients te verwarren over de ip-adressen waarmee ze de data uitwisselen.

Permanente aanvallen?

Russia Beyond the Headlines schrijft deze uitleg op uit de mond van Pirate Pay-ontwikkelaar Andrei Klimenko. Hij noemt de succesvolle test met de Russische film Vysotsky, maar p2p-nieuwsblog TorrentFreak meldt dat Klimenko niet kan zeggen hoeveel downloads er ongeblokkeerd zijn gebleven. Het is ook onbekend hoeveel van de geblokkeerde BitTorrent-gebruikers het na de blokkademaand simpelweg opnieuw hebben geprobeerd. Een echt effectieve blokkade kan dus neerkomen op permanente aanvallen op p2p-netwerken.

Pirate Pay is belicht in het Russische tv-programma Technopark (in het Russisch). Op 4:58 wordt de investering door Microsoft genoemd en toegelicht. Vanaf 6:59 een schematische uitleg, compleet met Kalashnikov die de BitTorrent-verbinding afknalt: Update:

Webwereld heeft Microsoft om bevestiging van de geclaimde investering gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen op die vraag plus aanvullende vragen.

P2p-nieuwsblog TorrentFreak linkt nog wel naar een video waarin naar verluidt de president van Microsoft Rusland het "innovatieve idee" aanprijst. Die post staat op het subdomein Microsoft User Group van de Ukraïense provider VinNest.