Digital Sky Technologies (DST) heeft een aandeel van 1,69 procent genomen in het bekende sociale netwerk. Omgerekend zou de waarde van het bedrijf dan uitkomen op 10 miljard dollar. Dat is maar liefst eenderde minder dan werd aangenomen na de investering van 240 miljoen dollar die Microsoft deed voor een aandeel van 1,6 procent.

Nog eens 100 miljoen

Naast deze investering van 200 miljoen is DST van plan om nog "minstens voor 100 miljoen dollar" aan 'aandelen' te kopen van de huidige investeerders in het niet-beursgenoteerde bedrijf. Dit maakten beide bedrijven dinsdag bekend.

Die extra kapitaalinjectie moet "liquiditeit faciliteren voor huidige werknemers". Die waarde ligt nu namelijk opgeslagen in de financiële belangen in het bedrijf. Mogelijke deelnemers worden voor de zomer ingelicht over het plan. DST krijgt geen zetel in de raad van bestuur van het sociale netwerk, ook krijgt de Russische investeerder geen speciale rechten.

Internationaal karakter

In november vorig jaar zei ceo Mark Zuckerberg niet verlegen te zitten om geld. Hij reageerde toen op geruchten dat Facebook in de problemen zou zitten. Daarnaast was de valuatie van 15 miljard dollar na de investering van Microsoft geen obsessie voor Facebook, zei Zuckerburg destijds. De door het sociale netwerk gegenereerde omzet heeft volgens de jonge oprichter een omvang van "honderdduizenden dollars".

Sinds die uitspraken is Facebook doorgegroeid. maar kreeg de online advertentiemarkt klappen van de economische malaise. Het bedrijf is de laatste tijd vaker benaderd door potentiële investeerders. De keus viel uiteindelijk op DST omdat de internationale expertise van die internetinvesteerder goed strookt met het internationale karakter van de Facebook-gebruikers.