De Nederlandse aanbieder van backup in de cloud heeft een kapitaalinjectie gekregen van 2 miljoen dollar. Dat geld is opgehaald onder leiding van de Russische investeringsmaatschappij Runa Capital. Ook Solid Ventures, dat al eerder in BackupAgent investeerde, heeft nieuw geld verschaft. In ruil daarvoor kregen de investeerders een minderheidsbelang in het Delftse bedrijf.

Runa Capital heeft een fonds van 135 miljoen dollar in technologiebedrijven zitten, waarbij de focus ligt op cloudcomputing, virtualisatie en mobiele toepassingen. Volgens oprichter Roland Sars kan BackupAgent profiteren van de ervaring van de Russische investeerders in de backupmarkt en de kennis van de serviceproviderindustrie. De Russen hebben vooral ervaring met Parallels, Acronis en Yandex, waarin ze eerder ook al hebben geïnvesteerd. De investeerders willen in combinatie hiermee de groei van BackupAgent versnellen.

Geld voor verdere productontwikkeling

De Nederlanders willen het geld vooral besteden aan verdere productontwikkeling. De bedoeling is verder te werken aan een centrale, browsergebaseerde managementinterface om alle backups tussen clouddiensten en apparaten in bedrijfsnetwerken te beheren. Volgens BackupAgent en Runa Capital ligt de toekomst in een verdere ontwikkeling van verspreide informatie op mobiele apparaten, clouddiensten en bedrijfsnetwerken plus de behoefte aan een backup-oplossing die dat allemaal afdekt.

BackupAgent heeft zijn platform geinstalleerd bij meer dan 400 serviceproviders, hostingbedrijven en telecomoperators, zoals KPN. De meeste klanten verkopen de backupoplossing onder eigen naam.

Update 14.26: In telefonisch interview zegt mede-oprichter Roland Sars dat aan de dagelijke leiding van het bedrijf niets verandert, maar dat er nu geen meerderheidsaandeelhouder meer is, Naast de twee oprichters zijn Solid Ventures, Runa Capital en een niet nader genoemde private investeerder de aandeelhouders.

Sars zegt naast de eerder genoemde productontwikkeling de verkopen te willen uitbreiden in onder meer Zuid-Amerika en Azië. Voor de regio's wordt ook overwogen een eigen organisatie op te zetten, met in eerste instantie verkoopagenten. De focus van BackupAgent ligt nu nog voornamelijk op Europa en Noord-Amerika,

Binnen drie maanden moet de eerste release van het nieuwe backupplatform uitkomen, waarmee een centrale backup kan worden gemaakt in de cloud voor alle andere clouddata, data op bedrijfsnetwerken en op mobiele apparaten zoals de iPad.

"De instap van Runa Capital is voor ons vooral belangrijk vanwege de kennis van de Russen op het gebied van cloud en backup", zegt Sars. "Het geld is minder belangrijk. We zijn een winstgevend bedrijf."