Ook ReadyBoost is niet langer exclusief voor Vista. De door Microsoft ontwikkelde techniek om Vista door toevoeging van een usb-geheugenstick van extra geheugen te voorzien, is binnenkort ook voor Windows XP beschikbaar. Het Russische bedrijf Moscow Development Office (MDO) heeft een eigen versie ontwikkeld en biedt deze vanaf eind oktober te koop aan.

Net als ReadyBoost gebruikt eBoostr, zoals het product is genoemd, een usb-geheugenstick om de computer te versnellen. Het extra geheugen dat het besturingssysteem op de relatief snelle geheugenstick ter beschikking krijgt, wordt gebruikt voor het opslaan van veel gevraagde informatie. Doordat die informatie daarna van de snellere geheugenstick gelezen kan worden, in plaats van de relatief langzame harde schijf, zouden de systeemprestaties moeten verbeteren.

Volgens Andrew Zarudnev van MDO gebruikt eBoostr 'een driver die alle lees- en schrijfactiviteit omleidt via de cache en een statistische module die de omgeleide gegevens analyseert en op een slimme manier onderscheid maakt tussen data die op de harde schijf geplaatst kan worden en data die in de cache moet zitten'.

ReadyBoost 2.0

Op één punt is de techniek van eBoostr zelfs al verder dan Microsofts variant. Anders dan ReadyBoost dat maar één usb-geheugenstick ondersteunt, kan eBoostr overweg met maximaal vier cache-schijven. Het gebruikt dan een soort raid-functionaliteit met asynchrone toegang tot de bestanden.

Hoewel Microsoft dit nog niet bevestigd heeft, verwachten velen dat dergelijke mogelijkheden ook in de volgende versie van ReadyBoost aanwezig zullen zijn. Bovendien hoeven de voor eBoostr gebruikte apparaten niet allemaal van het type geheugenstick te zijn, ook externe harde schijven en usb 1.1 hardware kan gebruikt worden.

Prestaties

Over de prestatiewinst die met eBoostr gehaald kan worden, kan Zarudnev nog weinig zeggen. Het meeste effect verwacht hij indien eBoostr gebuikt wordt in combinatie met al iets oudere hardware. "Nu veel bedrijven besloten hebben langer met XP door te gaan, hebben zij behoefte aan technieken om hu oudere systemen sneller te maken. Ons belangrijkste doel is die gebruikers te helpen", aldus Zarudnev.

"Speciale aandacht geven we ook aan notebookbezitters. Een notebook van nieuwe hardware voorzien is vaak erg kostbaar en soms onmogelijk, in die gevallen kan eBoostr een flinke bijdrage leveren", aldus Zarudnev.

De testresulaten van Microsofts ReadyBoost zijn vooralsnog zeer wisselend. Test door diverse hardwaresites en ook IDG's eigen Computer!Totaal hebben aangetoond dat door de komst van steeds snellere harde schijven, de winst die behaald kan worden met een usb-geheugenstick, vaak minimaal is. Eigenlijk is een verbetering alleen merkbaar op computers die toch al over te weinig geheugen beschikken, 512MB en minder.

Of eBoostr door de ook iets afwijkende specificaties, beter zal presteren dan ReadyBoost, durft Zarudnev niet te zeggen. "Door de iets afwijkende benadering van ons product en ReadyBoost, kunnen resultaten van de laatste niet gelden als voorspelling van de winst die met eBoostr behaald kan worden", aldus Zarudnev.

Volgens hem wachten hij en zijn team van Russische software-ontwikkelaars met smart op de eerste echte resultaten. "Meerdere van onze bèta-testers, hebben laten weten met eBoostr betere resultaten te behalen, maar anderen meldden juist het tegendeel", volgens Zarudnev. "De meeste winst zal te merken zijn bij het opstarten van de pc en het laden van nieuwe applicaties."