De 23-jarige Karetnikov woonde sinds oktober in Redmond en werkte als softwaretester voor Microsoft. De FBI hield de vermoedelijke spion al vrijwel meteen scherp in de gaten, en zegt in The Washington Post dat de man absoluut geen informatie heeft weten te vergaren.

Volgens de Facebook-pagina van Karetnikov was hij bij Microsoft Software Design Engineer in Test (SDET). Ook zou hij 'Seniour Developer' (sic) zijn bij een bedrijf genaamd Neobit. Microsoft heeft bevestigd dat Karetnikov 9 maanden in dienst is geweest.

Spionnen geruild

Karetnikov is de twaalfde Russische spion die de laatste weken door de Amerikanen ontmaskerd is. Vorige week werden tien Russen die onder een valse naam in de VS woonden, geruild voor vier spionnen die voor de VS in Rusland spioneerden. Een elfde Russische spion werd op Cyprus opgepakt, maar is ontsnapt en wordt nog gezocht.

Een van de uitgeruilde spionnen, Anna Chapman, was actief in e-commerce. In een video-interview met And Now Media vertelde ze eerder dit jaar over NYCRentals.com, een site om appartementen in New York te huren.