In de video is BBC-journalist John Sweeney te zien, terwijl hij tekeergaat tegen Scientologist Tom Davis, bij de expositie 'Psychiatrie: industrie van de dood' van de kerk. Davis bekritiseerde Sweeney om een eerder interview. De journalist werd naar eigen zeggen kwaad, omdat Davis het bewuste interview niet in zijn geheel gezien had, zo meldt de Britse krant The Observer.

Sweeney was bezig met het maken van een documentaire voor het programma Panorama. Tijdens het filmen van de documentaire, maakten Scientology-medewerkers hun eigen opnamen van de reportage. Scientology maakte een dvd van alle 'schaduwopnamen' en stuurde deze naar diverse politici. Bovendien plaatste de organisatie de beelden van een foeterende Sweeney op Youtube.

In een reactie liet Sweeney, een ervaren en gelauwerde journalist, weten spijt te hebben van zijn uitbarsting. "Op het moment dat het gebeurde zei ik al 'sorry'. Ik heb de BBC teleurgesteld en ik schaam me", zo verklaarde hij tegenover de krant. Sweeney gaf verder aan dat hij zich liet gaan omdat hij het gevoel had dat hij gehersenspoeld werd. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat mensen milder over hem zouden oordelen als ze alle beelden zouden zien, en niet alleen de Youtube-clip.

Tegenaanval

Eindredacteur Sandy Smith van de gefilmde BBC-documentaire opende de tegenaanval op Scientology door te verklaren dat de kerk twee 'lasterlijke aannames' doet in de uitgebrachte dvd. "Ten eerste dat we een demonstratie tegen Scientology in scène hebben gezet en ten tweede dat we 'terroristische doodsbedreigingen' hebben geuit."

De BBC draagt zijn steentje bij aan de 'Youtube-oorlog'. De omroep plaatste zelf videomateriaal van een interview, waarin te zien is hoe Tom Davis kwaad wegloopt bij het horen van de woorden 'sinistere sekte'.

Overigens is het niet voor het eerst dat Scientology via het internet van zich afbijt. Er is zelfs een volledige Wikipedia-pagina aan gewijd.

De documentaire 'Scientology and me' is maandagavond om 20.30 uur te zien op BBC 1.