Salesforce.com en Oracle tekenen een vergaande samenwerkingsovereenkomst. Het doel daarbij is volgens de twee aanbieders interoperabiliteit tussen elkaars cloudproducten en de daarop werkende middle- en software. De deal waarbij de bedrijven elkaars technologieën integreren heeft een looptijd van 9 jaar.

Salesforce.com, dat al langer gebruik maakt van Oracle’s database, standaardiseert nu ook Oracle’s Linux-distributie, Java middleware en Exadata serverplatform. Oracle integreert op zijn beurt de Fusion HCM-software (Human Capital Management) en financiële cloudsoftware van Salesforce.com.

Einde aan moddergooien

De twee bedrijven en hun CEO’s vochten elkaar de afgelopen jaren nog de tent uit. De strijdbijl lijkt nu voor lange tijd begraven. “Larry en ik zijn het eens dat Salesforce.com en Oracle elkaar clouds moeten integreren. Het binden van onze CRM-software [Customer Relationship Management –red] met Oracle’s applicaties zorgt voor het beste van beide werelden”, aldus CEO Marc Benioff, die eerder nog uitgebreid met modder gooide, over zijn nieuwbakken partner.

Ook CEO Larry Ellison van Oracle, die Salesforce.com in het verleden het “roach motel” van de cloudplatforms noemde en zelfs publiekelijk monddood maakte, vindt nu het bundelen van elkaars clouds belangrijk. “Wanneer klanten kiezen voor cloudapplicaties verwachten zij lage implementatiekosten. Ook verwachten zij dat het integreren van applicaties direct kan, ongeacht of deze applicaties van verschillende leveranciers komen.”

Oracle en Microsoft ook samen

De zakelijke cloudmarkt maakt rigoureuze tijden door. Oracle tekende maandag al een opmerkelijke deal met Microsoft. Die samenwerking draait om het leveren van Oracle-software via Microsofts cloudplatform Azure, en kan worden beschouwd als een radicale koerswijziging na een jarenlange verbeten strijd.

Twee jaar terug waarschuwde Salesforce.com-CEO Marc Benioff nog voor 'nep-clouds', zoals die van Oracle wat hij showt in zijn presentatie: